Utstyr til soppturen

soppkruv
Vi anbefaler at du legger sopper du er helt sikre på at du kan spise for seg, de du tror er giftige for seg og de du ikke er sikre på for seg.

Du trenger ikke mye:

En soppkurv eller en boks du har festet en bæresele til.

Noen plastbegre av den typen som druer og steinfrukt kommer i. Et til sopper du tror er giftige, et til sopper du ikke er sikker på og et til soppene du er sikker på.

En kniv, en av de små rotknivene fra kjøkkenet er fint.

En børste, som for eksempel en tannbørste eller en liten malekost.

En soppbok. Se etter nyere soppbøker av norske forfattere. Det kommer stadig ny informasjon om sopp og forgiftning, så soppboken du har kan være utdatert. De norske soppbokforfatterne følger den norske normlisten for spiselighet, som er utarbeidet av Norges sopp- og nyttevekstforbund. Du kan også stikke innom Soppkontrollen nær deg og be om en kopi av brosjyren Trygge matsopper og farlige giftsopper. Den gir deg oversikt over de tryggeste og farligste soppene.

Sopper er ikke noe glade i tett plast. De smuldrer ofte hvis de blir lagt i klem. Derfor er det best å bruke en kurv eller en boks, pluss plastbegre til å sortere.

Husk å kle deg for vær og føre! Ta med en matbit og noe å drikke, så kan du ta en rast i skogen.

Vi har noen giftsopper som regnes som svært giftige. Det inkluderer spiss giftslørsopp, grønn fluesopp og hvit fluesopp. Dersom du får i deg en liten bit av disse soppene kan du bli svært syk. Soppkontrolløren vil be deg kaste alle sopper som ligger sammen med sopper som er karakterisert som meget giftig. Derfor anbefaler vi at du legger sopper du er helt sikre på at du kan spise for seg, de du tror er giftige for seg og de du ikke er sikre på for seg.

Utstyr til soppturen