Råd for nybegynnere

Soppskogen frister med sine matskatter, men den kan også være frustrerende og litt skremmende. Norges sopp- og nyttevekstforbund har som formål å hjelpe deg og familien å bli trygg i soppskogen. I denne brosjyren finner du våre beste tips for å komme i gang med læringen. Sammen med vår brosjyre om giftsopper og matsopper, soppkontroll-appen og fysiske soppkontroller har du en god startpakke for å bli trygg i soppskogen.

Det første du gjør når du ser en sopp er å se under hatten!

Da ser du sporelaget og du kan se om du har funnet en piggsopp, en rørsopp, en ribbesopp eller en skivesopp.

Sopper du skal se etter

Alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger er trygge å spise.
Disse kalles matpiggsopper.

Rørsopper ser nesten ut som om de har en svamp under hatten. Ingen av disse soppene er giftige, men noen av dem smaker ubehagelig og andre trenger spesialbehandling før de kan spises. Du kan trygt ta dem med til soppkontrollen, så hjelper kontrollørene deg med å sortere ut de soppene som ikke er noe gode.
Blant disse finner du gode matsopper som steinsopp og smørsopp.

Fåresoppen er en poresopp som er svært god. Den kan bare forveksles med franskbrødsopp. Franskbrødsopp er ikke er giftig, men regnes heller ikke som en matsopp. Franskbrødsoppen er teglsteinsfarget på toppen. Fåresoppen blir gul når du steker den.

Kantarellen er en ribbesopp som er lett å kjenne igjen med den tydelige gulfargen. Det er en fin nybegynnersopp. Har du først funnet en, så er det gjerne flere nærheten.

Skivesoppene er litt mer kompliserte. Alle de giftigste soppene i Norge tilhører denne familien. Dem kan det være greit å holde seg unna frem til du har blitt med på sopptur og lært dem bedre. Det er imidlertid ett untak fra denne regelen, og det er den gode matsoppen matrisken. Det er en gulrotfarget sopp som lekker gulrotfarget væske når du skjærer i den. Det er også greit å være klar over at man kan få rødfarget urin hvis man har spist denne soppen.

Lactarius deterrimus
Foto: Matriske CC BY SA: Ole Husby

 

Sopper du kan gå forbi

Brune sopper med brune skiver.
For eksempel spiss giftslørsopp, men det er mange flere.

Hvite sopper med hvite skiver.
For eksempel hvit fluesopp.

Brune sopper med hvite skiver.
For eksempel brun fluesopp.

Røde sopper med hvite skiver.
For eksempel rød fluesopp og giftkremle.

spiss giftslørsopp
Spiss giftslørsopp. Foto: Kolbjørn Mohn Jensen

Vi har noen giftsopper som regnes som svært giftige. Det inkluderer spiss giftslørsopp, grønn fluesopp og hvit fluesopp. Dersom du får i deg en liten bit av disse soppene kan du bli svært syk. Soppkontrolløren vil be deg kaste alle sopper som ligger sammen med sopper som er karakterisert som meget giftig. Derfor anbefaler vi at du legger sopper du er helt sikre på at du kan spise for seg, de du tror er giftige for seg og de du ikke er sikre på for seg.

Husk å stikke innom soppkontrollen på vei hjem!

Råd for nybegynnere